perjantai 12. lokakuuta 2012

Sopimusoikeusilta 4.10



Reilu viikko sitten oli Suomen Mainosvalokuvaajien järjestämä Sopimusoikeusilta Heltecin auditoriossa. Ponnahduslautana illan järjestämiselle on ollut viimeaikoina lehtitalon/-jen freelancer tekijöilleen pakottamalla tarjotut, ehdoiltaan varsin rankat sopimukset. 
Niissä vaaditaan esimerkiksi kaikkien kuvakäyttöoikeuksien luovutusta asiakkaalle kertakorvaukselle.
Paneelikeskustelun järjesti Mainosvalokuvaajat etunenässään tuore puheenjohtajansa Rami Salle, joka oli vetäjänä illassa. Pöydän taakse oli saatu hyvä ja mielenkiintoinen kattaus; asianajaja, varatuomari Markku Varhela, valokuvaajat Lauri Eriksson, Kari Kuukka ja Pekka Potka.

Harmikseni pääsin perille varttia liian myöhään eli missasin Laurin osuudesta aivan liikaa. Kolisteltuani tapapenkkiin vetäisin kynän ja paperia ylös ja siihen muutamia rivejä illan mittaan raapustin.
Ilahduttavaa oli nähdä paljon väkeä ja varsinkin oman kerhon (mainosvalokuvaajat) ulkopuolelta. Moni kasvo oli tuttu FB: free osaston kautta.

Ja nyt heitelen muistiinpanoni “ranskalaisittain”;

-nyt on aika luoda valokuvalle kauppatapa
/ja tällä ei tarkoiteta lehtitalojen sanelemaa tapaa ostaa kuvia vaan ME tekijät olemme avainasemassa määrittelemässä sitä omilla valinnoillamme NYT miten kuvia tullaan tulevaisuudessa myymään/ostamaan

-tekijöillä on monta motiivia tehdä kuvia, mutta vastapuolella on vain yksi tarkoitus: tehdä rahaa

-jos NYT hyväksyy yhden sopimuksen niin voi olla varma, että käytäntö on sama kaikilla muillakin kuvan ostajilla vuoden sisällä!!!

-suuri murros on nyt menossa alalla (kuten myös esimerkiksi kustannusalalla). 
Tärkeää on muistaa, että KUVAA tarvitaan yhä enenevässä määrin ja SIKSI lehtitalot haluavat rohmuta käyttöoikeudet niihin, koska niissä on RAHAA. Uusi teknologia mahdollistaa kuvan lisääntyvän käytön ja TARPEEN monikertaisesti.

-tekijänoikeuksissa on myös suuri raha ja ne ovat voimassa 70 vuotta kuolemasta eli ottamalla yhden kuuluisan kuvan voit taata lapsillesikin tuloa vielä kuolemasi jälkeenkin!!!

Miksi tästä kannattaisi luopua!!!???

-tekijänoikeudet tuottavat (>5%) bruttokansantuotteesta Suomessa siis enemmän kuin maatalous!!!

-yhdysvalloissa tekijänoikeudet ovat toiseksi suurin rahan liikuttaja ja ykkösenä on aseteollisuus eli ei puhuta pienestä asiasta ja isot talot tietävät sen!!!
(käyttöoikeus ja tekijänoikeus eivät ole sama asia, mutta jos luovutat tarjotuiden sopimusten mukaisesti rajattoman käyttöoikeuden kuviisi ja luovut omista oikeuksistasi niihin, paitsi vastuusta niiden väärinkäytöksiin, niin silloinhan edelleenluovutat elinajaksesi tekijänoikeutesi työhösi!)

-jos olet allekirjoittanut epäedullisen sopimuksen niin et voi esimerkisi tehdä koskaan kirjaa kuvistasi, näyttelyä et edes pienen pientä mainoslappua ilman lehtitalon hyväksyntää. 
Ja he voivat laskuttaa sinua näistä käytöistä!
Etkä tule hyötymään penniäkään kuviesi mahdollisesta edelleenmyynnistä.

-immaterial oikeudet ovat OIKEASTI ARVOKKAITA!

=>tästä päivästä tulee historiaa jo huomenna.

Kari Kuukan esimerkki nuorena Venäjällä ottamistaan rockfestarikuvista antoi tälle jälleenmyynnin arvolle ihan käsinkosketeltavan hinnan; koska Karilla on oikeudet omiin kuviinsa, heidän perheensä tienasi parin kuukauden ruuat hänen myydessään ne eteenpäin projektiin johon tarvittiin kuvia kyseisetä tapahtumasta.

TÄMÄ HETKI ON IHAN PARASTA AIKAA KUVAAJILLE, TÄYNNÄ MAHDOLLISUUKSIA!
Ja sen tietävät isot talotkin. Älä anna heille SINUN TULEVAISUUTTASI!

Paljon muutakin keskustelua iltaan kuului asian tiimoilta, mutta nämä olivat omaan muistiooni kiinni jääneet kohdat. Tärkein viesti minusta illassa oli, että oman työn merkitystä ei saa väheksyä! 
Sen tuomat palkkiot ja edut kuuluvat tekijälle, ei pörssiyhtiöille!

Suomen Mainosvalokuvaajissa on intoa ja halua alkaa ajamaan kuvaajien asiaa laajemmallakin pohjalla eli jos haluat mukaan toimintaan niin ota yhteyttä Ramiin ja hän ilolla vastaa kysyksiisi.

MEISSÄ on VOIMAA yhdessä!

(ja huh, tulipahan monta huuutomerkk!ä)



ja ei muuta kuin "vastustaja" kanveesiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti