keskiviikko 15. elokuuta 2012

instagram instagram... eikö ihmiset osaa käyttää kameraa?

sanoi ystäväni ja kolleegani Maria Miklas, kun laitoin hänelle linkin mielestäni ihkuun blogiin. ja aivan, kyseisen blogin viimeisimpien postausten kuvat olivat kyseisellä sovelluksella otettuja,)

tämä lausahdus sai kuitenkin minut miettimään instagramin vaikutusta 
kuvaamiseen ja kuvaan.

itselläni on luurina joku Nokin vanhempi härpäke eli henkilökohtaisesti en ole päässyt "kuvailemaan" puhelimellani kyseisen sovelluksen avulla. ihana assistenttini, Sara Vallioja on toki näyttänyt mitä kaikkia ihania "filttereitä" löytyy napin painalluksella.

mainiota ja mahtavaa. ja ihanan näköisiä kuvia tulee. rajaa jotenkuten vaikka omppu ja valitse filsu ja avot siinä on edessäsi vaikkapa hurmaavan vanhan polaroidin oloinen kuva. kuvaaminen on helppoa ja upeaa jälkeä syntyy tuosta vain. eikö?

urani yksi huipentumista taas kerran oli viime viikon kuvauksessa, kun asiakas näyttää meikkaajan puhelimesta instagram kuvan, 

"että notta otatkos tälläisen ruudun?!"

kuvaaminenhan on ihanaa ja jopa helppoakin tänä päivänä. jokaisessa kamerassa on yksi ja toinenkin valmiskuvausohjelma, vipu sinne tai tänne ja paina nappia. 
kuva.

instagram vie kuvaamisen vielä pidemälle sillä nyt voit valita sopivan filsun, jonka avulla mitään sanomatonkin kuva muuttuu muistojen laatikoksi.

ilmeisestikin ilmiö on pohdituttanut muitakin, sillä toinen ystäväni ja kolleegani Mikko Rasila oli laittanut FB:n linkin liikuttavasta "uutisesta" hipstereistä, jotka "järkyttyivät", kun retrokamerat eivät tehneetkään heistä ammattilaisia. 
instagram oli saanut aikaan harhan, että kuvaaminen on helppoakin helpompaa eli riittää kunhan ostan vanhan Lomon, Polaroidkameran, Holgan etc ja sitten vain ryhtyy tekemään rahaa näillä uusilla välineillä.  
mutta.

useimmat eivät jaksaneet opetella ajan, aukon, filmin, filmiherkkyyyden, kehitystavan etc. merkitystä vanhoissa kameroissa. 
ja lopputulos useimmiten olikin jotain ihan muuta kuin oli tarkoitus.

kuvaaminen kuuluu ehdottomasti KAIKILLE, jotka kuvata haluavat, mutta tosiasia on, että saadakseen printtikelpoista kamaa pitää käyttää (ainakin toistaiseksi) muuta välinettä kuin edellämainittua sovellusta ja saadakseen aikaan sellaisen kuvan kuin pääsi sisällä näet pitää osata säätää kamera oikealla tavalla jotta toivomaasi tulokseen pääset.

alla olevat kuvat on kuvattu kameroilla instagram fiilareilla ennen instagramia.



tämä kuva on kuvattu dialle Savonlinnassa Gloriaan.
kuva on kuvattu Mamiya 645 Prolla.



tämä ystävieni hääkuva on otettu polaroid 600SE kameralla käyttäen mustavalkoista polaroidia josta tulee myös negatiivi. 
ihana filmi!!! 
siitä löytyy lisää hieman täältä.



ja viimeinen otos on kuvattu negatiiville Hesarin Kuukausiliitteeseen.
kuva kuvattu Mamiya 645 1000s:llä.

ja aihetta läheltä liipaten löytyy lisää täältä.


6 kommenttia:

  1. Ha-haa! Ollaanko me tommonenkin Gloriaan joskus tehty!
    Kyllä se on niin, että lopputulos ratkaisee, on se sitten otettu millä tekniikalla hyvänsä! Kaikki on kiinni siitä, mitä korvien välistä löytyy.
    Muistan niin hyvin, kun monet vannoivat, etteivät ikinä siirry digikuvaukseen...

    VastaaPoista
  2. näinhän se on, näkemys ja idea; niistä kannattaa lähteä liikkeelle,)
    a. acten jalanjäljissä Savonlinnassa kuljettiin tuossa...

    VastaaPoista
  3. PMMP:n uusimman levyn kannessa käytimme Miika Lommin Hipstamatic-ruutua, jonka värit kuitenkin muutin vielä kertaalleen. Se oli kuitenkin se ruutu jossa oli "se jokin". Kuva oli myös niin pieni, että jouduin rakentamaan rakeen, ym. uudelleen LP kokoon. Minusta siitä tuli hieno ja omalla tavallaan raikas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja niin uskon, että siitä tuli i h a n a ! (täytyykin kohta googlata se,)
      instagramilla otettuja kuvia olen nähnyt paljon ja ne on mainioita ja suuri osa super mainioita.
      itse välineessä ei ole mitään vikaa.
      mutta aina kaikki eivät tajua, että esimerkiksi tiedoston koko on megan luokkaa ja sillä ei ainakaan Stoccan seinää vielä täytetä,) ja joskus se kamerakin on ihan kiva ja sitä pitää pikkuisen hahmottaa notta saa ulos minkä haluaakin.
      ja nyt lähden metsästämään sen älpyn kuvaa...

      Poista
  4. Tuo hipsteriuutinen on parodiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan Lauri, juuri sitä! ja minäkään en vihaa instagrammia,)
      mutta hassuintahan on, että tuo voisi ihan hyvin olla oikea uutinenkin.

      Poista