tiistai 28. elokuuta 2012

lastuja

viikon varrella on silmiini sattunut kaikenlaista pientä ihmettä ja sälää;
osa naurattaa ja osa "itkettää".

1
viime viikolla julkaistiin uusi muotilehti. 
uusi lehti on aina iloinen asia ja varsinkin, kun sitä tekevät innokkaat ammattilaiset. Costume varmaankin tähän kategoriaan tulee solahtamaan sutjakasti
(ja erityisesti sen sen jälkeen, kun alkavat tuottamaan muotikuvatkin Suomessa,).
muttamutta tirskahduksilta en voinut välttyä, kun lehtihyllyllä oli kaksi saman talon muotilehteä rinnakkain.
minunkin pojistani nuorempi matkii aina isomman elkeitä,)


2
Bonnierin (joka yhä tuottaa reilun kaupan -lehtiä) kilpaileva lehtidynastia (Sanoma Magzines Finland aka SMF) ei sitten enää jaksa 
edes hymyilyttää niin kovasti.
no, ehkä tämä lainaus Me Naisten webbikseltä vielä naurattaa surkuhupaisuudellaan.
kuvan taustahan mainostaa kilpailevaa (Aller) lehteä. mutta kaikkinensa aika surkeaa "journalismia" jomppahomppa tekstillään ja omituisella ilmaismainontakuvavalinnallaanhan (tuotinkohan uuden yhdyssanan vai tuuttasinko ulos vain sanahirviön,hmm) tämäkin "webbisuutinen" on.


3
kolmas ja surkein pohdintani koskee samaista mediadynastiaa eli SMF:a.
koko kevään alaa riivannut, tekijöiltä oikeutensa riistävä, 
sopimusongelma saa koko ajan kurjempia piirteitä.

ensinnäkin
kyseisen konsernin lehdet ovat käyttäneet opiskelijoiden työharjoittelujaksoja hyväkseen laittamalla heidät allekirjoittamaan kyseisen paperin. harjoittelustaan tuskin hääviä korvausta saavat opiskelijat luovuttavat samaan hintaan kuviensa kaikki oikeudet SMF:lle, mutta kantavat vastuun kuviensa mahdollisesta väärinkäytöstä tulevaisuudessakin. ainoa, joka tästä nettoaa on SMF, joka voi myydä kuvat eteenpäin, tai tehdä niille ihan mitä hyvänsä. 

en ymmärrä, miksi oppilaitoksissa ei oteta kantaa tälläiseen toimintaan! 
en ymmärrä, miksi miksi opiskelijoille ei opeteta heidän oikeuksiaan!

toiseksi
viime viikonloppuna olleen Freejournalistien seminaarissa oli haastateltavana myöskin SMF:n uunituoreehko kuvajohtaja Markku Niskanen. hänen viestinsä oli tyly lehtien tekijöille; sopimus on allekirjoitteva, jos haluaa SMF:n lehtiin tehdä työtä. super kurjaksi asian tekee se, että hän on aikanaan ollut esimerkiksi Suomen Lehtikuvaajat ry:n hallituksen puheenjohtaja sekä Valokuvajärjestöjen keskusliiton Finnfoton puheenjohtaja ja nyt tämän hetkisillä toimillaan tekee entistä työtään tyhjäksi eli on kääntänyt takkinsa täysin ympäri. 
muutenkin samaisen yrityksen linjaukset eivät tunnu pitävän ja 
sanaan on tuskin luottamista;

Riitta Pollari, kustantaja SMF, tammikuu 2012: 
"Ei me nyt mitään arkistopankkia olla perustamassa".

Markku Niskanen, kuvapäälikkö SMF, elokuu 2012: 
"Kyllähän nyt meille arkisto pitää perustaa ".

arkisto on yhtä kuin kuvapankki ja tämä on yksi tapa tehdä lisää rahaa. 
uusi sopimushan takaa SMF:lle täyden rauhan käyttää kuvia miten vain, koska sopimuksella on tekijöiden rahalliset vaateet jo tukahdutettu, mutta vastuu jätetään tekijälle, superikäväkyllä.

yhä toivon, että kaikki pitäytyvät allekirjoittamasta!
yhdessä olemme vahvoja, yksin kaadettavissa.

kun nyt selaa SMF:n lehtiä niin kuvaajagalleria on kutistunut ja kuvapankkien ostokuvat vallanneet tilaa. harmikseni olen kuitenkin huomannut eräiden erittäin lahjakkaiden ja lehtien visuaalisen ulkoasun suhteen merkittävien kuvaajien allekirjoitaneen paperin. nämä kuvaajat heikentävät koko alan tulevaisuutta MERKITTÄVÄSTI!
heitä en ymmärrä, enkä heidän ratkaisuaan.

tekijöiden lisäksi tilanteesta kärsivät lukijat laadun heiketessä.

kurjaa.
kaikkinensa.



2 kommenttia:

  1. Vaikka SMF:n lehdissä on vielä kuvia tietyiltä isoilta nimiltä, niin ymmärtääkseni osa kuvista/jutuista on hyvinkin vanhoja, jotka ovat olleet jonossa. Välttämättä eivät siis ole kuitenkaan kirjoittaneet. Välttämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nainhan tama joidenkin juttujen suhteen varmasti onkin, etenkin ne mitka on kuvattu (Ja nyt taidan katsoa asiaa aikalailla kuvaajan silmin) syksylla tai talvella. Mutta esimerkiksi muodin suhteen mennaan nyt kylla Jo sopparinaikaa" Kuten myos sesongittoman ruokakuvauksen...
      Kukin toki tyylillaan, mutta olisi ihanaa kun kerrankin toimittaisiin yhteen varsinkin kun tavoite on Kaikille edullinen pitkalla tahtaimella.

      Poista