perjantai 28. syyskuuta 2012

kilpailutetaan.

on muutama sana joita en voi sietää;

YT ja kilpailuttaminen.

YT siksi, että se ei tarkoita yhteistoimintaa, kuten pitäisi, vaan lopputiliä, potkuja, erottamista... 
--ja sana kilpailuttaa tarkoittaa samaa kuin halvin mahdollinen.

YT kirjainyhdistelmä on ollut otsikoissa viime aikoina aivan liikaa ja taas sana kilpailuttaminen pyörii alallani aika tasaiseen tahtiin.

itselleni kilpailuttaminen tarkoittaa samaa kuin kilpailla taidoissa eli osoittaa erinomaisen, muista erottuvan sopivuutensa kyseiseen työhön:
mieleeni ei tulisi kilpailuttaa esimerkiksi meikkaaja-kampaajaa kuvaukseen sen perustella ken on halvin vaan valitsen aina sen joka kyseiseen työhön parhaiten sopii taitojensa ja persoonansa perusteella.

laadukas tekijä maksaa aina enemmän kuin laaduton.

miksi siis esimerkiksi isot tavaratalomme "kilpailuttavat" tekijöitään hinnoitteluperustein?
säästääkseen kympin vai kaksi? vaiko enemmän? ja onko sillä rahallisesti merkitystä isolle talolle?
 ammattitaitoisille tekijöille helposti jää huono maku suuhun kuten myös niillä muutamilla kympeillä (toisin kuin isoille taloille) per työ on merkitystä yhden ihmisen yrityksille.

usein uusi asiakas lähestyykin tekijää kysymyksellä; 
saisinko kustannusarvion, kiitos.
ihan korrektiahan tuo on aloittaa hinnoituksen kartoituksella, mutta olisi joskus virkistävää menettää työ asiakkaan sanoihin; löysimme sinua sopivamman tähän työhön kuin toteamukseen, jonkun muun olleen halvemman.

hirviöesimerkki kilpailuttamisesta ei ole alaani liittyvä, 
mutta kertonee kaiken oleellisen.

moni kaupunki/kunta kilpailuttaa koulujensa ja päiväkotiensa ruokailut tasaisin väliajoin. tänäkin syksynä koulujen alettua monessa paikassa aloittivat uudet toimijat, kuten esimerkiksi Espoossa, Vantaalla, Sipoossa ja Mäntsälässä. Blue Service Partnersin (kuuluu Fazer -konserniin) tarjous oli vastustamattoman halpa, ymmärtääkseni reilusti alle euron per lautanen. tulos äärialhaisesta hinnasta on ollut ankeaa luettavaa lehdistä; monessa koulussa esimerkiksi ruoka ei ole aina riittänyt kaikille oppilaille, keitoissa on karuimmillaan lillunut yksi, kaksi perunanpalaa ja koska työtekijöitä on liian  vähän, puhtaat astiatkaan eivät ole aina riittäneet. ja ikävä kyllä kouluruoka on osalle lapsista 
se ainoa lämmin ruoka päivässä.

milloin opitaan kilpailuttamaan LAATUA?
(ja käärimään edes pikkasen vähemmän voittoa!!!)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti