tiistai 21. helmikuuta 2012

huttua ja hattaraa eli SMF vastaan freelancer


vallan kaiken kalsaripäiväilyn eli hiihtoloman keskellä oli pakko painaa muutama sananen asiasta, joka on tärkeää kaikille luovan alan ihmisille jotka eivät ole palkkasuhteessa eli sopimuspaperit. näitähän on maailman sivu tupattu tekijöille joiden "ainoa suoja" on oman terveen järjen käyttö.
ja sitähän näiden sopimuspapereiden keskellä tarvitaan.

minulla on tapana ollut laittaa sopparit sivuun viimeistään siinä vaiheessa, kun pääsen kohtaan moraalinen vastuu jää kuvaajalle ja kaikkinainen taloudellinen hyöty tilaajalle (kuvien rajaton jälleenmyynti ja -käyttö ilman, että se otetaan huomioon korvauksessa). ja taas niin tein, kun sain paperit Sanoma Magazines Finlandiltakin. jotenkin unhoitin asian kunnes syystä ja toisesta huomasin siitä paperinipusta nousseen ison ja aiheellisen mölyn kuvaajien keskuudessa.

toivon sydämestäni, että rintama pysyy eli kukaan ei allekirjoita sitä tuollaisenaan. jos unelma toteutuisi niin huomaisivat lehdet vihdoinkin, että freetekijät ovat tekemässä yhdessä kuukausipalkkaisten kanssa hyvää sisältöä ja lukemisen arvoista materiaalia lukijoille ja haluavat siitä ilosta (koska kyseessä on kuitenkin työ, jonka tarkoituksena on antaa elanto tekijälleen) kohtuullisen korvauksen ja reilut sopimukset ilman, että kumpikaan puoli tuntee tulleensa alistetuksi ja riistetyksi. nykyiset paperit eivät tätä täytä ja nyt en tarkoita ainoastaan SMF:ää vaan yhtälailla Sanomaa, Alleria, a-lehtiä ja muita vastaavanlaisia papereita tarjoavia lehtitaloja.

jos siis kaikki kieltäytyvät kunniattomuudesta yhdessä niin vaihtoehtoja on kaksi lehtitaloilla; tuottaa liian pienellä henkilöstöllä typistettyä materiaalia resurssien puuttumisen vuoksi tai palkata huomattava määrä kuukausipalkkaisia tekijöitä lisää toimituksiin.


tai onhan vielä yksi vaihtoehto; rukata ne sopparit siihen kuosiin, että kaikilla on kivaa ja reilua työntekoa sekä tarpeeksi leipää ilman uhkakuvia mahdollista oikeudenkäynneistä.


seisotaan vahvasti yhdessä yhteisen edun vuoksi!


ja lisää aiheesta esimerkiksi Pekan blokista;

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti