perjantai 20. huhtikuuta 2012

aloittelijan valaisukurssi 2

uh. tän jo kerran kirjoitin sekä julkaisinkin, mutta tumpelona sain katoamaan kaiken, koska halusin lisätä yhden tunnisteen ja käytin ipadkelettä!

ulkomuistista siis tekstiä uudelleen laitan;

"valokurssin" toinen osa pitää sisällään vain luonnon omaa valoa.
muutama vuosi sitten kuvasin Oliviaan ihania härpäkkeitä Padasjoella sijaisevassa taiteilija Enni Idin mökissä.

olin käynyt mökissä aikaisemmin ja muistin sen olevan kokonaispinta-alaltaan ehkä 50m2, katon matalalla ja ikkunoiden pienet. halusin kuitenkin käyttää luonnonvaloa. hätätapausta varten eli jos ulkona olisikin vain suuri musta, pakkasin myös lamput mukaani. onni oli kuitenkin myötäinen ja sain käyttää ainoastaan mustavalkoisia kokoontaitettavia seiniä ikkunoista siivilöityvän luonnonvalon apulaisina.


jalustankin tosin pakkasin mukaani, vaikka yleensä en sitä "kompastumisvaaran" vuoksi käytäkään, mutta halusin varmistaa tarpeeksi pitkän valotusajan käytön. osassa kuvista valoa "riitti kuin salamassa" ja muutamissa kuvissa aikaa ja mallia taas venytettiin äärirajoilleen,)

stylistinä taituroi Suvi-Elina Enqvist ja meikin loihti Timo Karvinen sekä mallina hehkui ihana Sophie Brandistä.

lokaatiostamme ja taiteilijasta pitää vielä muutama sana kirjata ylös;


Enni Id oli Padasjokelainen ompelija, joka omaksi ilokseen maalasi. hänen miehensä ei ollut turhan ilahtunut vaimonsa harrastuksesta ja naulasikin hänen kovalevyille maalaamansa taulut kuvapuoli seinää vasten liiterin seiniin. onneksi (taiteen nimissä sanottuna) siippa heitti henkensä vuonna 1966, jolloin Enni oli 63 -vuotias. miehensä kuoleman jälkeen Enni Id puhkesi kukkaan ja antoi aikansa vain taiteelleen. hänen ensimmäinenjulkinen esiitymisensä taiteilijana oli Naivistinen kesä73 -näyttelyssä Helsingin taidehallissa, jolloin hän oli jo melkein 70 -vuotias. hänen taiteensa on runsasta ja värikylläistä joskus jopa rivoa ja jo seuraavassa hetkessä viattoman hellyyttävää. kotimökkinsä hän maalasi katosta lattiaan kuvillaan väkevästi pensseliään käyttäen. myös huonekalut ja jokainen purkki ja purnukka saivat päälleen uuden kuosin. 
paikka on aivan ainutlaatuinen!

ikävä kyllä paikallisella 4H kerholla, joka on vastuussa mökistä, ei ole tarpeeksi varoja ylläpitää mökkiä joten ajan ankara hammas pääsee sitä kovasti kuluttamaan, mikä saa surun rintaan.

haluaako joku auttaa mökkiä???

lisää kuvia mökistä ja muutamasta muusta vastaavanlaisesta naistaiteilijasta löytyy tämän linkin alta.

_____________________

ja "valaisukurssin" ensimmäinen osa löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti